Zhodnocení dlouhodobého vlivu managementu v NPR Vyšenské kopce - Vacek, Michal (Jihočeská univerzita, 2023)
Ve diplomové práci se posuzoval vliv pastvy na složení rostlinných společenstev a ohrožené druhy rostlin. Tato práce navazuje na výzkum započatý v mé bakalářské práci. Vliv pastvy jsme zkoumali na pasených a nepasených trvalých plochách založených před 22 lety na polopřirozených vápencových travnících v Národní přírodní rezervaci Vyšenské kopce. Zároveň jsme hodnotili nový pokus managementu kosení založený před třemi lety. Porovnávali jsme druhové složení mezi jednotlivými managementy a také jsme porovnávali výsledky na základě monitoringu v různých ročních obdobích. Kromě toho jsem doplnil statistické testy rozsáhlým monitoringem ohrožených druhů, abychom podpořili naše hypotézy o vlivu pastvy na ohrožené druhy.
The assessment of long-term impact of management in the Vyšenské kopce Nature Reserve
Keywords: Management; ochrana přírody; pastva; kosení; rostlinné společenstvo; biodiverzita; Management; conservation; grazing; mowing; plant community; biodiversity