Almanach Máj (1858-1862) - Hrdinová, Dagmar (Jihočeská univerzita, 2011)
Tématem bakalářské práce je rozbor čtyř svazků almanachu Máj. Práce se zaměřuje, jak na vlastní interpretaci, tak na dobový pohled skrze recenze. Pro ucelenost je práce doplněna o dnešní pohled (nejen) literárních teoretiků. Ve vlastní interpretaci se zaměřuje na motivy a témata charakteristické pro literární směry tradičně dobově používané, ale i pro modernější experimentální literární diskurzy. Na závěr se pokusím shrnout, zda autoři při almanachu Máj dodrželi svůj program, nebo od něj postupem času upouštěli.
Almanach Máj (1858-1862)
Keywords: Almanach Máj; diskurz; romantismus; realismus; parnasismus; recenze; Almanach Máj; discourse; romanticism; realism; parnasism; review