Odpověď fotosyntetického aparátu smrku ztepilého a buku lesního na vybrané stresové podmínky - srovnávací studie. - Nováková, Hana (Jihočeská univerzita, 2012)
Vzhledem k očekávaným klimatickým změnám je stále důležitější studovat reakci druhů současných ekosystémů na tyto změny. Tato práce je proto zaměřená na reakce dvou hlavních středoevropských druhů lesních stromů ? smrku ztepilého (Picea abies L.) a buku lesního (Fagus sylvatica L.) ? na stres ze sucha, zvýšené množství N v půdě, kombinaci těchto stres-faktorů a na stres horkem. Ú činky stresu byly sledovány na maximální fotochemické efektivitě PS II (Fv / Fm) a na obsahu fotosyntetických pigmentů. Bylo zjištěno, že smrk ztepilý je odolnější než buk lesní vůči všem zmíněným stres-faktorům.
The response of Norway spruce and European beech's photosynthetic apparatus to some stress factors - comparative study
Keywords: fluorescence chlorofylu; fotosyntetické pigmenty; stres suchem; dusíková výživa; chlorophyll fluorescence; photosynthetic pigments; water stress; nitrogen nutrition