Analýza investičního záměru a jeho dopad do efektivnosti podniku - Vrba, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2014)
Pro diplomovou práci byla vybrána akciová společnost Pila Pasák, a.s., která patří mezi přední dřevozpracující společnosti v Jihočeském kraji. Prvotním krokem bylo pochopit podstatu investičního rozhodování v rámci literární rešerše. Následně na veškerých teoretických poznatcích byla vypracována vhodná metodika pro zpracování praktické části diplomové práce. V praktické části je nejprve představena samotná společnost spolu s investičním záměrem. Následně pomocí finanční analýzy zhodnocen výchozí finanční a hospodářský stav společnosti za období 2006 2012. Pomocí interních dat poté stanoven rozpočet nákladů a výnosů investičního projektu v období 2014 2022. Na těchto výchozích datech byl vyjádřen budoucí peněžní tok z investičního projektu, který byl diskontován stanovenými průměrnými náklady na kapitál. Následné vyhodnocení výnosových metod určilo efektivnost dané investice. Pro zohlednění budoucího dopadu investičního projektu do hospodaření společnosti byly vypracovány plánované kompletní účetní výkazy za období 2014 2019. Závěrečné zhodnocení pomocí finanční analýzy a ukazatele ekonomické přidané hodnoty, vyhodnotilo přínos daného investičního záměru do podniku.
Analysis of investment project and its impact on the effectiveness of the company.
Keywords: Podnikové finance; investiční rozhodování; účetní výkazy; finanční analýza.; Corporate finance; investment decisions; financial statements; financial analysis.