Pflegrova Paní fabrikantová a Flaubertova Madame Bovary - Chadtová, Miroslava (Jihočeská univerzita, 2018)
Cílem bakalářské práce je postihnout různorodost náhledů na dílo Gustava Pflegra-Moravského a následně srovnat jeho poslední román Paní fabrikantová s textem Gustava Flauberta Madame Bovary. Na recepci Pflegrovy tvorby je zde nahlíženo z pohledu dobových i posteriorních literárně historických textů. Zvláštní pozornost je věnována četnosti vydání a hodnocení románu Paní fabrikantová. Podstatnou část práce pak tvoří komparační analýza, která na základě základních naratologických příruček rozebírá a porovnává Pflegrův a Flaubertův text nejen z hlediska postav, ale také s ohledem na zobrazení prostoru, kauzalitu příběhu a specifickou roli vypravěče.
Paní fabrikantová by G. Pfleger-Moravský and Flaubert's Madame Bovary
Keywords: Společenský román; český sociální román; Gustav Pfleger-Moravský; Gustave Flaubert; Paní fabrikantová; Paní Bovaryová.; Social novel; czech social novel; Gustav Pfleger-Moravský; Gustave Flaubert; Paní fabrikantová; Madame Bovary.