Pohled seniorů s kardiologickými implantabilními elektronickými přístroji na digitalizaci péče v kardiologii - Roubíková, Pavla (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou vnímání digitalizace péče v kardiologii z pohledu seniorů, kteří mají implantován kardiologický implantabilní elektronický přístroj (CIEDs), a tak jsou plně součástí modernizace péče ve zdravotnictví. Implantací CIEDs každým rokem přibývá a právě senioři jsou největší skupinou pacientů, kterým je nejčastěji z této skupiny CIEDs implantován kardiostimulátor (KS) a také implantabilní kardioverter-defibrilátor (ICD). V souladu s rostoucí prevalencí CIEDs také došlo k progresivnímu vývoji v technologii vzdáleného monitorování, zvláště pak telemedicína dnes hraje klíčovou roli při sledování funkce CIEDs, a napomáhá tak modernímu zdravotnictví. V rámci výzkumného šetření byly stanoveny dva cíle. Prvním bylo zjistit, jaký mají senioři s CIEDs názor na digitalizaci péče v kardiologii. Druhým cílem bylo zmapovat znalosti seniorů s CIEDs o možnostech digitalizace péče v kardiologii. Poté byly určeny dvě výzkumné otázky. První z nich zní: Jaký názor mají senioři s CIEDs na digitalizaci péče v kardiologii? Druhá otázka je tohoto znění: Jaké jsou znalosti seniorů o digitalizaci péče v kardiologii? Výzkumného šetření se zúčastnilo 10 seniorů, kteří měli implantován KS, či ICD. Výzkumné šetření bylo prováděno kvalitativní metodou, technikou polostrukturovaného rozhovoru a bylo pomyslně rozděleno do tří kategorií. Z výzkumného šetření vyplynulo, že senioři s CIEDs si nejsou jistí v pojmech telemedicína či digitalizace. Těmto pojmům rozuměla pouze polovina dotazovaných seniorů, přičemž senioři si jsou vědomi toho, že digitalizace je pro zdravotnictví přínosná. Co se týká znalostí ohledně možností digitalizace péče v kardiologii, odpověděla pouze polovina seniorů správně. Z toho lze usoudit, že polovina seniorů si s digitalizací v kardiologii neví rady, případně si tímto pojmem nejsou jistí.
The view of seniors with cardiac implantable electronic devices on digitalization of care in cardiology
Keywords: Implantabilní kardioverter-defibrilátor; kardiostimulátor; senior; teleedukace; telemedicína; Implantable cardioverter-defibrillator; pacemaker; senior; teleeducation; telemedicine