Užitkovost a frekvence dojení za pomoci robotů - Šnajdr, Eduard (Jihočeská univerzita, 2012)
Jedním z nejvýznamnějších odvětví zemědělské výroby je produkce kravského mléka. Cílem této práce bylo zjistit souvislost mezi frekvencí dojení a úrovní mléčné užitkovosti při využití dojení pomocí dojicích robotů. Práce dále hodnotí vliv vybraných faktorů (fáze laktace, pořadí laktace, sezóny otelení) na mléčnou užitkovost a frekvenci dojení. Podklady byly získávány z 3 zemědělských podniků v letech 2009-2011. Celkem bylo analyzováno 44 000 údajů o denní dojivosti sledovaných krav a s tím související frekvence dojení. Bylo prokázáno, že existuje souvislost mezi mléčnou užitkovostí a počtem dojení v průběhu dne. Užitkovost stoupá s dalšími laktacemi až do dospělosti krávy, nejvyšší je v druhé fázi laktace (cca 60 den po otelení). Byl potvrzen vliv podniku, respektive prostředí. Dojící robot negativně neovlivňuje parametry užitkovosti ve srovnání s konvenčním systémem dojení.
Performance and frequency of milking using robots
Keywords: Frekvence dojení; fáze a pořadí laktace; sezóna otelení; dojící robot.; Automatic Milking System; milking frequency; lactation stage