Kryptosporidie a kryptosporidióza synantropně žijících hlodavců - Ježková, Jana (Jihočeská univerzita, 2023)
Zástupci rodu Cryptosporidium (Apicomplexa) parazitují v tělech poikilotermních i homoiotermních obratlovců včetně člověka. Jedná se o jednohostitelské, jednobuněčné a epicelulární parazity. Zatímco kryptosporidiím lidí a hospodářských zvířat byla věnována celá řada studií, výzkum na dalších obratlovcích včetně synantropních hlodavců zaostává. Znalosti o biologických vlastnostech jednotlivých druhů a genotypů jsou ve většině případů nedostatečné nebo zcela chybějící. Do současné doby bylo popsáno 51 platných druhů kryptosporidií a byly detekovány nižší stovky genotypů, o kterých neexistuje dostatečné množství údajů, aby bylo možné je považovat za platné druhy. Tato disertační práce výrazně rozšiřuje znalosti o kryptosporidiích specifických pro synantropní hlodavce, zaměřuje se na jejich výskyt a diverzitu v rámci tří čeledí a 12 rodů, hostitelskou a orgánovou specifitu, morfologii vývojových stádií, patogenitu a jejich přenos. Mimo jiné, výsledky získané v této práci přispěly k popisu pěti druhů a 14 genotypů specifických pro synantropní hlodavce.
Cryptosporidium and cryptosporidiosis of synantropically living rodents
Keywords: Kryptosporidie; kryptosporidióza; synantropně žijící hlodavci; Cryptosporidium; cryptosporidiosis; synantropically living rodents