Analýza účinku kojenecké masáže dle metodiky IAIM subjektivním hodnocením rodičů - Pelešková, Anna (Jihočeská univerzita, 2018)
Diplomová práce se týká kojenecké masáže a s ní spojených účinků. Práce je zpracována kvalitativní metodou skrze případovou studii, díky níž sledujeme úzkou interakci mezi dítětem a jeho rodičem. Teoretická část obsahuje informace o Mezinárodní asociaci kojenecké masáže, jejíž metodiku masáží jsme pro tuto práci použili. V literární rešerši se dále věnujeme prenatálnímu, perinatálnímu a postnatálnímu období, a to jak z hlediska fyziologického vývoje dítěte do 1 roku, tak i z hlediska ženy budoucí matky. Co se ženy týče, dotýkáme se i tématu pohybové aktivity během těhotenství a po porodu. Stěžejní je kapitola o doteku, jež de facto utváří samotné poselství této masáže. Dále rozebíráme, jak masáž působí na dítě a popisujeme její techniku. Syntetická část obsahuje jednotlivé kazuistiky a jejich vyhodnocení. V závěru uvádíme, že všechny zúčastněné matky hodnotí metodiku dle IAIM pozitivně.
The analysis of the effect of infant massages according to the IAIM methodology by subjective parental evaluation
Keywords: Mezinárodní asociace kojeneckých masáží; dotek; bonding; matka; těhotenství; novorozenec; kojenec; kojenecká masáž; International Association of Infant Massage; touch; bonding; mother; pregnancy; newborn; infant; infant massage