Komercializace památek židovské historie cestovním ruchem ve Středočeském kraji - Plešingerová, Jana (Jihočeská univerzita, 2010)
Cílem této práce je především posouzení struktury židovského dědictví využívaného v produktech cestovního ruchu ve Středočeském kraji a dále vytvoření územně lokalizované databáze památek židovské historie v dané oblasti. Bakalářská práce věnuje velkou pozornost návštěvníkům, zkoumání jejich pocitů a motivací k návštěvě atraktivit cestovního ruchu. Návštěvník je zde chápán jako důležitý prvek cestovního ruchu, protože zvažuje jakou destinaci nebo atraktivitu navštíví na základě získaných informací, případně doporučení a tím ovlivňuje její návštěvnost. Přečtení této práce by se mohlo stát motivací pro vlastníky židovských památek, kteří by mohli pomoci rozšířit nabídku turistických produktů komercializujících památky židovské historie ve Středočeském kraji. Tato práce může být také výzvou pro čtenáře zamyslet se nad problematikou židovských památek a naučit se je chápat jako součást našeho kulturního dědictví, které si zaslouží péči a pozornost.
Commercialization of Jewish heritage by tourism in Central-Bohemia Region
Keywords: cestovní ruch; Středočeský kraj; židovská památka; tourism; Jewish heritage; Central Bohemia Region