Korpusová studie k morfologii vybraných německých sloves. Jejich analýza a vytvoření učebního materiálu pro výuku němčiny jako cizího jazyka. - Hendrychová, Iva (Jihočeská univerzita, 2011)
Cílem této diplomové práce je provést rozbor vybraných silných německých sloves a následně vytvořit vhodný učební materiál. Po teoretickém úvodu, který se věnuje obecné problematice silných sloves v němčině, následuje analýza sloves s rozdílnými transitivními a intransitivními tvary. Ta byla vybrána na základě provedeného dotazníku mezi studenty germanistiky na Univerzitě v Augsburgu a na Jihočeské Univerzitě v Českých Budějovicích. Příspěvky pro analýzu byly vyhledány v korpusu ReDeKo (IDS Mannheim COSMAS II Client). Vybraná slovesa jsou rozebírána dle různých kritérií jako frekvence, rekce či valence, přičemž u každého slovesa následuje shrnutí dosažených výsledků a jejich porovnání s gramatickými údaji. V poslední části této práce jsou krátce prezentovány obecné principy vyučování němčiny jako cizího jazyka a typy cvičení určené pro osvojování a procvičování gramatických struktur. Na základě těchto poznatků byla navržena vlastní cvičení, která se soustředí na probraná slovesa.
Corpus Responsing Research on Morphology of Chosen German Irregular Verbs. Their Analysis and Creation of Training Papers for German Language Lessons.
Korpusgestützte Untersuchungen zur Morphologie ausgewählter deutscher starker Verben. Deren Analyse und Schaffung von DaF-Unterrichtsmaterialien.
Keywords: Korpusová analýza; silná slovesa; morfologie; učební materiál