Historický vývoj venkovských sídel ve zvolených regionech České republiky - Pazderová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2017)
Cílem této práce bylo porovnat architektonický vývoj venkovských sídel ve dvou zvolených regionech v České republice. Posouzení, jaké vlivy působily na vznik sídel v jižních Čechách, avšak ve dvou rozdílných regionech, kdy předmětem zkoumání byla Soběslavsko- veselská a Hlubocko-zbudovská blata. Zároveň bylo a je nutné zdůraznit výjimečnost a důležitý význam lidové stavby ve vývoji architektury, která může ovlivnit rozvoj venkova do budoucnosti.
Historical development of rural municipalities in the selected regions of the Czech Republic
Keywords: historie osidlování; lidové stavby; architektura; venkov; selské baroko; jižní Čechy; history of colonization; rural municipalities; architekture; countryside