Pohřební výbava mrtvých na novověkých pohřebištích (Hmotná kultura měšťanského prostředí na příkladu pohřebiště u kostela sv. Mikuláše v Českých Budějovicích) - Hanušová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2010)
Předkládaná práce se zabývá měšťanským pohřebním ritem a pohřební výbavou v období 16.?18. století. K tomuto účelu byly využity výzkumy z pohřebiště u kostela sv. Mikuláše v Českých Budějovicích z let 1971, 2001 a 2005, při kterých bylo nalezeno velké množství artefaktů pocházejících z hrobů. Záměrem je popsat pohřební ritus a pohřební výbavu mrtvých na tomto pohřebišti na základě archeologických, historických, etnografických a také antropologických pramenů. Velká pozornost je věnována především devocionáliím, které představovaly předměty, jež provázely mrtvé na tomto i onom světě. Devocionálie jsou dnes nacházeny na mnohých pohřebištích v České republice i v Evropě. Vzhledem k pohřebišti u kostela sv. Mikuláše v Českých Budějovicích je práce zaměřena hlavně na jižní Čechy v 16.?18. století, avšak pro komplexnější pohled na tuto problematiku mnohdy přesáhla územní i časovou hranici.
Burial equipment of the burial ground in Modern age (Material culture of urban world for example on burial ground next to st. Nicolas church)
Keywords: pohřební ritus; pohřební výbava; novověk; burial rite; burial equipment; modern age