Obraz Pruska v českých středověkých pramenech - Kocourek, Josef (Jihočeská univerzita, 2011)
Cílem bakalářské práce je pokus o rekonstrukci obrazu Pruska na základě studia českých středověkých pramenů. Časové vymezení této práce odpovídá zhruba období od 10. až do 15. století. Tedy období od prvního styku, který se mezi oběma regiony uskutečnil v rámci misijní cesty sv. Vojtěcha, až po konflikty mezi řádem německých rytířů a polsko-litevským soustátím, které se odehrávaly na území Pruska. Struktura práce je poměrně složitá. První kapitola je zaměřena na obecné dějiny Pruska do příchodu řádu německých rytířů, následující kapitola se věnuje obecným dějinám řádu. Tato kapitola je rozdělena na dvě části: - první podkapitola se zabývá obecnými dějinami řádu německých rytířů od jeho vzniku do roku 1525 - druhá podkapitola pak popisuje dějiny řádu v český zemích Následuje kapitola s názvem Česko-pruské styky v 10.-15. století, která obsahuje výčet kontaktů, které proběhly mezi Českým královstvím a Pruskem. Každý významnější kontakt je zasazen do politického kontextu dané doby. V hlavní části této práce je pak analyzován český obraz Pruska na základě českých středověkých pramenů. Tato kapitola je rovněž rozdělena na dvě části: - první podkapitola se věnuje obrazu domorodých obyvatel Pruska v časovém rozmezí 10.-14. století; - druhá podkapitola pak analyzuje, jaký byl obraz řádu německých rytířů v českých zemích v letech 1204-1466. Obě tyto části mají za úkol interpretovat obraz, ať už domorodého obyvatele, nebo řádu německých rytířů v daném období a rovněž reflektovat jeho případný vývoj v průběhu vymezeného období. Hlavním otázkám této práce a odpovědím na ně je věnován závěr této práce. Především, jak byli reflektováni domorodí Prusové v českých pramenech? Měnil se postupem času tento obraz? Pokud ano, tak jak se na základě zjištěných skutečností měnil či vyvíjel? Jak byli němečtí rytíři reflektováni v českých středověkých pramenech, od jejich příchodu do Českého království až po konec tzv. třináctileté války. Jak se v tomto vymezeném období měnil a vyvíjel obraz řádu a proč?
The image of Prussia in the Czech medieval sources
Keywords: Prusko; řád německých rytířů; česko-pruské styky; Prussia; Teutonic Knights; Czech-Prussian relations