Vliv stájového prostředí na plodnost a užitkovost dojnic - Krejčová, Eva (Jihočeská univerzita, 2016)
Významnou podmínkou pro zachování vysoké užitkovosti a zároveň dosažení dobré reprodukce, je vytvoření optimálního stájového prostředí. Cílem práce bylo posoudit vliv změn mikroklimatu stáje na užitkovost a plodnost dojnic ve sledovaném stádě dojeného skotu. Sledování probíhalo od února 2013 do prosince 2015. Data byla získána ze sestav kontroly užitkovosti, laktačních lístků dojnic a dále z programu AFI FARM. Vztah mezi teplotně vlhkostním indexem a nádojem (r = -0,172) byl v negativní korelaci. Negativně spolu korelovala teplota a nádoj (r = -0,176). Korelační závislost mezi relativní vlhkostí a nádojem byla r = -0,073. Velká těsnost závislosti byla zjištěna mezi servis periodou a inseminačním indexem, r = 0,886, mírná závislost mezi servis periodou a inseminačním intervalem r = 0,397 a význačná mezi servis periodou a ranou odúmrtí, r = 0,532. Minimální relativní vlhkost ve stáji byla 32,00 %, maximální 89,90 %. Nejméně byla ve stáji naměřena teplota 0,6°C, nejvíce 35,1°C. Hodnoty teplotně - vlhkostního indexu se pohybovaly od 39,99 do 83,71. Byla potvrzena hypotéza, že mikroklima stáje ovlivňuje mléčnou užitkovost, ve vztahu k reprodukčním ukazatelům se tato hypotéza nepotvrdila.
Effect of stable environment on fertility and milk yield dairy cows
Keywords: mikroklima stáje; mléčná užitkovost; plodnost; teplotně vlhkostní index; microclimate of stables; milk yield; fertility; temperature-humidity index