Vliv médií na výchovu a osobnost dětí na 1. stupni základní školy - Dobosiová, Martina (Jihočeská univerzita, 2013)
Mezi masová média současné moderní doby patří periodický tisk (noviny, časopisy), televizní a rozhlasové vysílání a internet. Jedná se o jednosměrný způsob sociální komunikace dostupný každému a významně podílející se na socializaci člověka do společnosti. Díky rozmanitosti jejich obsahů nabízí uživatelům různé možnosti využití (trávení volného času, vzdělávání, zábava, uvolnění). V mnohých z nich nalezneme kromě aktuálních informací, i faktory, které mohou negativně působit na výchovu a osobnostní rozvoj dětí. Jde zejména o prvky násilí, agrese nebo erotiky. Působení médií na děti souvisí s jejich věkem odrážející úroveň rozvoje kognitivních funkcí, kritického myšlení a intelektových schopností.
Media influence on upbringing and personality of children 1st grade of primary school
Keywords: Média; vliv médií; psychický vývoj; školní věk; výchova; Media; media influence; psychical development; school age period; upbringing