Analýza specifik vedení účetnictví v zemědělském podniku - Janoušková, Adéla (Jihočeská univerzita, 2023)
Hlavním cílem této práce je analýza specifik účetnictví v zemědělském podniku. Práce by měla poskytnout podrobný přehled o tom, jak účetní jednotka vede účetnictví hlavně v rostlinné a živočišné výrobě. Dílčím cílem jsou dotace a jejich vliv na výsledek hospoda-ření. Informace pro vypracování literární rešerše byly čerpány z odborné literatury, publika-cí, zákonů a internetových zdrojů. Analýza specifik účetnictví pro tuto práci byla zpracována v Zemědělské společnosti Slapy, a.s. Praktická část je provedena na základě účetní závěrky podniku a účetního programu. V práci je využita horizontální analýza dat pro zjištění změn, které nastaly na jednotlivých účtech mezi jednotlivými roky. Díky vertikální analýze jsou v práci uvedeny např. procentuální podíly jednotlivých činností na celkových tržbách, kdy největší část tvoří rostlinná výroba. Analýzou bylo zjištěno, že v rostlinné výrobě je hojně využívána nedokončená výroba. Tento účet se využívá u rostlin, jejichž délka životního cyk-lu se neshoduje s hospodářským rokem účetní jednotky. Nedokončená výroba eviduje výši nákladů vynaložených na pěstování plodin za běžné účetní období, které budou sklizeny až v účetním období následujícím. Společnost chová skot převážně pro produkci mléka, která má v podniku velký význam. Pokud by zemědělská společnost nevyužívala dotace, její výsledek hospodaření by byl ztrátový. Analýzou bylo zjištěno, že i když společnost v roce 2021 dota-ce čerpala ve srovnatelné výši jako v předchozích letech, byla ve ztrátě.
Analysis of the specifics of bookkeeping in an agricultural enterprise
Keywords: Rostlinná a živočišná výroba; dotace; výsledek hospodaření; Livestock and agricultural production; subsidies; economic results