Postavení seniorů v současné společnosti jejich vlastníma očima - Syrovátková, Dana (Jihočeská univerzita, 2015)
V teoretické části se autorka práce zaměřuje na vymezení pojmu stáří a jeho projevy, poukazuje na tělesné a psychické změny. Uvádí některé aspekty života seniorů, dává návod, jak se připravit na stáří. Udává okolnosti, které mají vliv na kvalitu života. Autorka zmiňuje ageismus a jeho zdroje. Popisuje změnu postavení v historickém a společenském kontextu. Při vypracování teoretické části autorka čerpala z odborné literatury a článků dostupných na odborných internetových stránkách. V praktické části autorka vypracovala kazuistiky. Jako metodu zvolila rozhovor. Zjišťovala, jakým způsobem senioři vnímají přechod do důchodu, kvalitu svého života a jaké mají obavy v kontextu svého stárnutí. Oslovení senioři pohovořili o svých životech a na základě jejich osobní historie autorka vyvodila závěry.
The status of the older people in contemporary society through their own eyes
Keywords: stárnutí; senior; změny ve stáří; ageismus; kvalita života; sociální postavení; aging; senior; changes in the old age; ageism; quality of life; social status