Řešení protipovodňové ochrany v zemědělsky využívané a urbanizované krajině - Petr, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2014)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou povodní a jednotlivými druhy protipovodňových opatření, která přispívají ke zmírnění materiálních i lidských ztrát při povodňových stavech. Tato práce vymezuje hlavní teoretické pojmy na téma povodeň, čtenář je seznámen s krizovými situacemi a také s doporučeným postupem,jak se chovat při povodni. Praktická část zahrnuje výběr dvou území, jejich podrobnou charakteristiku, popis vybudovaných protipovodňových opatření a jejich schopnost zadržet a odvést nadměrné a dlouhotrvající srážky ze zemědělské půdy a intravilánu.V práci je také množství tabulek, obrázků a fotografií pro lepší představu a pochopení tématu. Seznam literatury, z které bylo čerpáno je uveden v závěrečné části práce.
Flood protection in agriculturally used and urbanized landscape
Keywords: Povodeň; protipovodňové opatření; protipovodňový obtokový kanál; retenční nádrž; Flood; flood control; flood bypass channel; retention tank