Volené orgány obce - Čulíková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2019)
Bakalářská práce je zaměřena na jednotlivé orgány obce - především na členy obecního zastupitelstva a na jejich politickou, soukromoprávní a trestněprávní odpovědnost nejenom v souvislosti s novými právními normami na nadnárodní úrovni, které se týkají ochrany osobních údajů (GDPR), ale také v souvislosti s výkonem samostatné a přenesené působnosti. Výzkum porovnává obec s pověřeným obecním úřadem a obec s rozšířenou působností v souvislosti s dalšími právními normami, kterými jsou zákon o obcích, občanský zákoník a trestní zákoník. Důležitou součástí této práce je strukturovaný dotazník, který zjišťuje právní odpovědnost volených orgánů v porovnávaných obcích a dále je součástí řízený rozhovor s voleným zastupitelem obce po zvolení v komunálních volbách. Výsledkem výzkumu je prezentace subjektivních názorů členů zastupitelstva na jejich vlastní právní odpovědnost.
Elected local authorities
Keywords: místní samospráva; obec; odpovědnost členů obecního zastupitelstva; ochrana osobních údajů; GDPR; local self-government; municipality; liability of elected municipal member of council; personal data protection; GDPR