Ian McEwan's Fictional Portrayals of Female Heroines - Kalinová, Simona (Jihočeská univerzita, 2023)
Předmětem zkoumání bakalářské práce je dílo současného britského spisovatele Iana McEwana, který vstoupil do literárního povědomí čtenářů jako autor hodnotící společenské konvence a bořící společenská tabu druhé poloviny 20. století. Práce se v úvodu soustředí na charakteristiku doby a společenského klimatu období tzv. Studené války a následujících dekád ve Velké Británii. Cílem práce bude porovnání rané a současné tvorby Iana McEwana s ohledem na problematiku partnerských a manželských vztahů ve společenském kontextu uvedeného období. Literární analýza vybraných románů Iana McEwana se zaměří na charakteristiku ženských hrdinek, jejich citový život a vnitřní perspektivu na pozadí hlavních témat a motivů McEwanových stěžejních děl.
Ian McEwan's Fictional Portrayals of Female Heroines
Keywords: Ian McEwan; Velká Británie; Studená válka; ženské hrdinky; Ian McEwan; Great Britain; the Cold War; female heroines