Specifická ošetřovatelská péče u pacientů s náhlou příhodou břišní. - Pouchová, Marie (Jihočeská univerzita, 2011)
Termínem náhlé příhody břišní se označují onemocnění postihující orgány dutiny břišní, které ve většině případů vyžadují chirurgické řešení. Nástup onemocnění bývá rychlý, většinou postihuje pacienta ve fázi plného zdraví a často ohrožuje pacienta na životě. Přesto příznaky onemocnění bývají pacienty podceňovány a ti odbornou pomoc vyhledávají často až v těžkém stavu. Do rukou zdravotníků a lékařů se tak dostává pacient, který potřebuje akutně řešit své onemocnění. Cílem této práce bylo specifikovat odlišnosti v ošetřovatelské péči o pacienty s náhlou příhodou břišní. Dalším kladeným cílem bylo poukázat, jaké rozdíly jsou v komunikaci s pacienty s náhlou příhodou břišní, která jsou zástupcem akutních onemocnění, a u pacientů s plánovaným chirurgickým výkonem. Pro zjištění bylo osloveno třináct respondentů. Jednalo se o sestry, které pracují s pacienty s onemocněním chirurgické povahy. V souvislosti s cíli byly vysloveny výzkumné otázky zabývající se problematikou ošetřování pacientů s náhlou příhodou břišní. První výzkumnou otázkou zabývající se specifiky ošetřovatelské péče byly zjištěny činnosti, které dohromady vytvářejí komplexní obraz péče o pacienty s náhlou příhodou břišní. Druhá výzkumná otázka se zabývala rozdíly v předoperační přípravě u pacientů s náhlou příhodou břišní a u pacientů s plánovaným výkonem. Na základě výpovědi a pozorování respondentů je nejvíce vnímán rozdíl v čase, který je na přípravu umožněn. Třetí výzkumná otázka se zabývala rozdílem v komunikaci u pacientů s náhlými příhodami břišními a u pacientů s plánovaným chirurgickým výkonem. Dle zjištěného, komunikaci s pacienty ovlivňuje řada faktorů, zejména však nespolupráce pacienta, čas a také nedůvěra pacienta. Čtvrtá výzkumná otázka se zabývala kvalitou poskytované ošetřovatelské péče z pohledu sester v souvislosti s akutním stavem pacienta. Dle shledaných údajů, akutní stav pacienta, rychlost při provádění ošetřovatelských intervencí v rámci příjmu pacienta a předoperační přípravy, částečně ovlivňují kvalitu poskytované péče, která je pak prováděna více automaticky, rutinně. Na základě zjištěných informací by tato práce měla osvětlit sestrám, jako ošetřujícímu personálu, problematiku léčby a specifik péče o pacienty s náhlou příhodou břišní. Dále by měla pomoci pochopit problematiku komunikace s pacienty s náhlou příhodou břišní.
Specific aspects of nursing care of patients with a sudden abdominal event.
Keywords: Akutní stav; pacient; sestra; ošetřovatelská péče; břišní dutina.; acute state; patient; nurse; nursing care; abdominal cavity