Porovnání a energetická náročnost svinovacích lisů s rozdílným konstrukčním řešením při sklizni slámy - Šáda, Ondřej (Jihočeská univerzita, 2020)
Tato diplomová práce je zaměřena na porovnání a energetickou náročnost svinovacích lisů s rozdílným konstrukčním řešením při sklizni slámy. Tyto dva rozdílné lisy se porovnávaly kvalitou řezání, objemovou hmotností, výkonností a náklady na lisování. V první části je diplomová práce doplněna o používané metody sklizně slámy, agrotechnické požadavky na sběrací lisy a rozdělení sběracích lisů. Dále jsou popsány hlavní části svinovacích lisů s konstantní a variabilní komorou. Ve druhé části je uvedena vlastní práce s naměřenými hodnotami zapsanými v tabulkách doplněna o grafy. V závěru obsahuje práce vyhodnocení a doporučení pro zemědělskou praxi.
Comparison and energy intensity of balers with different design solutions for straw harvesting
Keywords: Svinovací lis; konstantní a variabilní lisovací komora; sláma; válcové balíky; Round baller; fixed and variable baler chamber; straw; round bales