Analýza chovu ptáků z řádů Brodiví (Ciconiiformes) a Plameňáci (Phoenicopteriformes) v zoo Ohrada - Stupková, Veronika (Jihočeská univerzita, 2013)
Ptáci řádů Brodiví a Plameňáci jsou častými chovanci zoologických zahrad. V zoo Ohrada je v současnosti chováno 12 druhů ptáků z řádu Brodiví a 1 druh z řádu Plameňáci. Všechny zde chované druhy se v přírodě vyskytují především ve Starém světě. Úspěšný chov ptáků uvedených řádů závisí na detailních znalostech jejich biologie a poskytnutí odpovídajících podmínek chovu. Předkládaná práce je snahou o kompletní analýzu historie i současnosti chovu ptáků jmenovaných řádů v zoo Ohrada. Hlavním cílem práce bylo na základě zpracování všech dostupných dat zhodnotit úspěšnost hnízdění ptáků zmíněných řádů ve vztahu k podmínkám v zoo a na základě sledování hnízdění ptáků v roce 2012 zhodnotit úspěšnost dané hnízdní sezóny. Vlastní pozorování bylo provedeno v období 9. dubna - 30. června 2012. Pravidelný úspěšný odchov se v zoo daří u 6 druhů: volavka rusohlavá (Bubulcus ibis), volavka stříbřitá (Egretta garzetta), kvakoš noční (Nycticorax nycticorax), kolpík bílý (Platalea leucorodia), ibis hnědý (Plegadis falcinellus) a plameňák růžový (Phoenicopterus ruber roseus). U 1 druhu, čápa černého (Ciconia nigra), zde došlo v roce 2012 k historicky prvnímu odchovu. Obzvláště úspěšný je v zoo Ohrada dlouhodobě chov plameňáka růžového. Ve vztahu k podmínkám v zoo je úspěšný také chov kolpíka bílého, kvakoše nočního, ibise hnědého a volavky rusohlavé. Mimořádně úspěšná hnízdní sezóna byla v roce 2012 zaznamenána u volavky rusohlavé, kolpíka bílého a ibise hnědého, naopak nepříliš úspěšná byla u volavky stříbřité.
The breeding analysis of birds order Ciconiiformes and Phoenicopteriformes in the Ohrada Zoo
Keywords: analýza chovu; Ciconiiformes; Phoenicopteriformes; hnízdní úspěšnost; zoo Ohrada; breeding analysis; Ciconiiformes; Phoenicopteriformes; nesting success; the Ohrada Zoo