Řízení lidských zdrojů a podniková kultura ve vybraném podniku - Štachová, Johana (Jihočeská univerzita, 2016)
Cílem bakalářské práce je charakterizovat řízení lidských zdrojů ve vztahu k podnikové kultuře za pomoci specifikace jejích rozhodujících dimenzí ve vybraném podniku. Teoretická část práce specifikuje řízení lidských zdrojů, podnikovou kulturu a kulturní dimenze podnikové kultury ve znalostní ekonomice. V praktické části jsou použity kvalitativní a kvantitativní metody zkoumání. Dotazník VSM 94&2013 je hlavní metodou výzkumu. Doplňkovými metodami jsou pozorování, analýza obsahu podnikových dokumentů a neřízené rozhovory. Na základě toho jsou navrženy změny, které přispějí k posunu podnikové kultury ke znalostní ekonomice. Dobře nastavená podniková kultura napomáhá zlepšení v oblasti řízení lidských zdrojů.
Human resources management and corporate culture in selected company
Keywords: řízení lidských zdrojů; podniková kultura; dotazník VSM 94&2013; human resources management; corporate culture; VSM 94&2013 questionnaire