Použití metod IGRT u pacientů s karcinomem prostaty - Nekulová, Petra (Jihočeská univerzita, 2013)
V bakalářské práci se zabývám jednou z možností léčby karcinomu prostaty, a to radiační terapií, která využívá novodobého technického pokroku. IGRT metody přispívají k přesnější kontrole polohy cílového objemu a tím k efektivní aplikaci dávky na frakci. Pro pacienta plyne vyšší šance na vyléčení, méně komplikací po RT a také personál na klinikách radiační terapie má možnost verifikace své práce. Bakalářská práce zhodnocuje období od 1.9.2012 do 28.2.2013, kdy bylo touto technikou ozářeno 30 pacientů v KSW (Kantonsspital Winterthur). Technika se od počátku jevila jako velmi nadějná, a proto jsem se rozhodla tímto tématem zabývat. 15 pacientům byla aplikovana do prostaty zlata zrna, 15 pacientům nikoli. Terapie se v KSW aplikuje do celkové dávky 75,6 Gy, o dávce 1,8 Gy na frakci, pětkrát v týdnu. Před první frakcí se provede ověřovací CBCT. Volíme 180° rotaci snímání. Lékař při první frakci a radiologický asistent v následujících provede on-line kontrolu referenčních snímků z CT (Computed Thomography) vyšetření a aktuálního verifikačního snímku z CBCT, vyrovná nejprve kontury kostní anatomie a doladí posunem na měkké tkáňové struktury, v našem případě na prostatu. Jsou-li aplikována zlatá zrna, dorovná lékař nebo radiologický asistent posun s orientací na zrna a změří odchylky mezi referenčními a aktuálními snímky. Prvních pět frakcí se provádí u všech pacientů s CaP kontrola polohy pomocí systému CBCT s ohledem na prostatu, a jsou-li aplikovány markery, zarovnává se na tyto značky a snímky jsou zhotoveny pomocí MV/kV systému. V práci jsem posuzovala, zda jsou rozdíly v odchylkách při manuálním matchingu on-line mezi snímky CBCT nebo MV/kV a referenčními DDR pro pacienty bez implantovaných zlatých zrn a pro pacienty s implantovanými značkami. Statistické zpracování a výpočty odchylek byly rozděleny do dvou částí. V první části je soubor 15 pacientů bez zlatých zrn, u kterých jsem vyhodnotila 150 nastavení, tj. 10 nastavení pro každého z pacientů. Průměrné nejvyšší absolutní odchylky v osách AP, SI a RL byly 2,8 mm, 2,8 mm a 3,3 mm. Nepřesnost nastavení izocentra, kterou jsem při matchingu na prostatickou žlázu zaznamenala, byla v SI ose, kde se v rozmezí 0-3 mm nacházelo 92,67 %, zatímco v ose AP byl výskyt v 86 % jako nejméně častý. Pro rozmezí 4-6 mm se nejméně odchylek nacházelo v ose SI, 6,67 %, stejný počet pro osy AP a RL v 12 %. Odchylky v rozmezí nad 7 mm se nejčastěji zaznamenaly v ose AP v 2 %, v ose SI byl výskyt minimální, v 0,67 %. Ve druhém souboru je 15 pacientů se zlatými zrny, u kterých jsem vyhodnotila 150 nastavení, tj. 10 nastavení pro každého z pacientů. Průměrné nejvyšší absolutní odchylky v osách AP, SI a RL byly 4,7 mm, 3,4 mm a 3,8 mm. Nepřesnost nastavení izocentra, kterou jsem při matchingu na zlatá zrna zaznamenala, byla nejčetnější v SI ose, kde se v rozmezí 0-3 mm nacházelo 80 %, v ose AP byl výskyt nejnižší, 72,66 %. Pro rozmezí 4-6 mm bylo napočítáno nejvíce odchylek v ose RL, 21,33 %, a pro osu SI nejméně v 16,67 %. Pro rozmezí větší než 7 mm se odchylky vyskytovaly nejvíce v ose AP, v 7,34 %, pro osy SI a RL byl vyhodnocen stejný počet odchylek, 3,33 %. Dá se usoudit, že implantace markerů do prostaty má pro pacienta význam. Na výsledném shrnutí odchylek u pacientů s implantovanými zlatými zrny vidíme, že toto je vyšší a tedy i přesnější, než pro pacienty bez implantovaných zrn. Díky zlatým zrnům se prostata lépe identifikuje a také radiologický asistent může přesněji zaměřit polohu a prozkoumat nepřesnost nastavení izocentra. IGRT ozařovací metoda u pacientů s karcinomem prostaty se zaměřením na zlatá zrna vede k větší jistotě o správnosti pozice ozařovaného objemu.
Use of methods IGRT for patients with prostate cancer
Keywords: IGRT (obrazem řízená radioterapie); karcinom prostaty; zlatá zrna; IGRT (Image Guided Radiation Therapy); prostate cancer; gold markers