Financování střední školy zřizované krajem - Hokr, Václav (Jihočeská univerzita, 2022)
Bakalářská práce se zabývá financováním středních škol, které zřizuje kraj. V úvodu řeší vývoj financování školství v českých zemích a vzdělávání jako veřejný statek a jeho význam pro rozvoj lidských zdrojů, a tím i hospodářství státu. Střední školy jsou financovány z veřejných zdrojů státu a územních samospráv. Dále mají možnost získat další finanční prostředky účastí v programech, grantech a v neposlední řadě svou doplňkovou činností. Role a vliv MŠMT (Ministerstvo školství mládeže a tělovýchovy České republiky) na výpočet a rozdělení finančních prostředků pro jednotlivé kraje a školy se stále vyvíjí a mění. V práci je rozebrán vývoj financování škol v Plzeňském kraji, výčet zdrojů a množství financí. Součástí práce je posouzení financování a hospodaření Střední škola zemědělské a potravinářské Klatovy v průběhu uplynulých 5 let. Je zde zachyceno, jak se měnilo množství finančních zdrojů v jednotlivých letech po provedení reformy financování regionálního školství v České republice v roce 2020.
Financing of a secondary school established by the region
Keywords: veřejný sektor; příspěvková organizace; střední škola; financování; veřejný rozpočet; public sector; contributory organisation; secondary school; funding; public budgets