Realita života v Seniorském domě Písek očima klienta - Přibáňová, Ilona (Jihočeská univerzita, 2018)
Předložená bakalářská práce je zaměřena na subjektivně vnímanou realitu života seniorů žijících v Seniorském domě Písek. Téma práce pochopitelně nebylo vybráno náhodně. V současnosti je stárnutí světové populace fenoménem prostupujícím řadu vědeckých odvětví a je na něj upřena pozornost odborné veřejnosti napříč jednotlivými obory. Máme však za to, že subjektivní vnímání života v domě pro seniory z nějakého důvodu není meritem zaměření odborných publikací, a proto je mu věnován tento text. Práce je rozčleněna do kapitol. V první z nich si nejprve definujeme teoretický rámec, a představíme si jednotlivé pojmy, které jsou pro pochopení stati stěžejní. Konkrétně se zaměříme na vymezení pojmu stáří a jeho charakteristických znaků fyzických, psychických i sociálních. Objasněny budou rovněž demografické aspekty stáří. Následně si popíšeme prostředí domova pro seniory, jeho klientelu, personál a další osoby, které se na chodu takového zařízení podílejí. Definována pak budou známá rizika související se životem v těchto zařízeních. Druhá kapitola této bakalářské práce je pak zaměřena na výzkumnou činnost realizovanou v Seniorském domě Písek. V úvodu této části práce jsou vytyčeny hlavní i vedlejší výzkumné otázky a cíle, o jejichž naplnění bude usilováno. Rovněž je definován výzkumný soubor, zvolená metodika sběru a analýzy dat a jejich následné vyhodnocení. Nechybí ani shrnutí zaměřené na naplnění výzkumných cílů.
The Reality of Life in the Senior House Písek in Clients Point of View
Keywords: Senior; seniorský dům; sociální práce; kvalita života.; Senior; senior house; social work; quality of life.