Analýza exportních příležitostí pivovaru Poutník - Veselá, Lenka (Jihočeská univerzita, 2014)
Hlavním cílem diplomové práce je analýza pivovaru Poutník z hlediska jeho zahraničního obchodu a návrh možností vstupu na zahraniční trhy. V první části práce jsou uvedeny teoretické poznatky týkající se zahraničního obchodu, forem vstupu na zahraniční trhy a možnosti podpory exportu v České republice. Ve vlastní části práce je charakterizován pivovar Poutník, je provedena PEST analýza, portfolio analýza, charakteristika vybraných ekonomických ukazatelů a z provedených analýz je sestavena SWOT analýza. Následně je provedena analýza potencionálních zahraničních odbytišť, pro kterou jsou zohledněny tři státy: Slovinsko, Itálie a Rumunsko. Pro jednotlivé státy je sestavena PEST analýza a portfolio analýza. Dále jsou vybrány možnosti využití podpory exportu od agentury CzechTrade, České exportní banky a EGAP. Na závěr práce jsou navrženy vhodné možnosti vstupu na tyto vybrané trhy.
Analysis of export opportunities of the brewery Poutník
Keywords: pivovar; zahraniční trhy; vývoz; formy vstupu; Slovinsko; Itálie; Rumunsko; Czech Trade; Česká exportní banka; EGAP; brewery; foreign markets; export; forms of entry; Slovenia; Italy; Romania; Czech Trade; Czech Export Bank; EGAP