Mezidruhová agresivita lindušky luční (Anthus pratensis) a bramborníčka hnědého (Saxicola rubetra) - Linhart, Pavel (Jihočeská univerzita, 2007)
Studoval jsem mezidruhovou agresivitu lindušky luční vůči lindušce lesní, bramborníčkovi hnědému a skřivanu polnímu a mezidruhovou agresivitu bramborníčka hnědého vůči lindušce luční v playbackových experimentech. Pokusy byly u obou druhů prováděné na začátku hnízdního cyklu a u bramborníčka navíc v době hnízdění. Ani linduška luční ani bramborníček hnědý neodpověděli na playback heterospecifických zpěvů agresivními projevy. Bramborníčci v období , kdy krmili mladé, ale v některých případech napadli lindušky, které se k nim přiblížily v odpovědi na svůj zpěv. Navrhuji, že mezidruhová agresivita bramborníčka vůči lindušce je spouštěna spíše vizuálními než akustickými podněty. S linduškou luční navíc byly provedeny také pokusy, které zkoumaly vliv předchozí senzitizace konspecifickým zpěvem na chování během mezidruhového experimentu provedeného o 30 minut později. Vliv senzitizace nebyl prokázán, ale v chování lindušek byly v některých případech prvky charakteristické pro chování během vnitrodruhových experimentů.
Interspecific aggression in meadow pipit (Anthus pratensis) and whinchat (Saxicola rubetra)
Keywords: Anthus pratensis; Saxicola rubetra; playback zpěvu; mezidruhová agresivita; thus pratensis; Saxicola rubetra; song playback; interspecific aggression