Učebnice matematiky na druhém stupni základní školy z pohledu začínajícího učitele - Jelínek, Jan (Jihočeská univerzita, 2019)
Cílem této diplomové práce je nalezení rozdílů mezi učebnicemi a zkoumání jejich fungování v reálné výuce. Takový výzkum poskytne zpětnou vazbu o tom, zda se ve výuce učebnice vůbec využívají, a pokud ano, jakým způsobem a s jakým úspěchem a to z pohledu začínajícího učitele matematiky, který stojí před problémem, jakou učebnici zvolit pro svou práci v hodinách matematiky se žáky. Dalším cílem diplomové práce je seznámení s nabídkou různých učebnic matematiky pro 2. stupeň základní školy a realizování výzkumu, který by pomohl porovnat dané učebnice, zejména učebnice nakladatelství Prometheus, Fraus a H-mat. Poté budou výsledky výzkumu využity při zpracování přípravy začínajícího učitele.
Mathematics textbooks for secondary schools from the point of view of beginning teachers
Keywords: Učebnice matematiky; základní škola; začínající učitel; Prometheus; Fraus; H-mat; kurikulum; Mathematics textbooks; basic schools; teacher-beginner; Prometheus; Fraus; H-mat; curriculum