"Býti básníkem". Tvorba nejmladší české básnické generace. - Zelenková, Veronika (Jihočeská univerzita, 2013)
Diplomová práce systematicky mapuje tvorbu současných básníků debutujících mezi léty 2000 ? 2010. Text práce je rozčleněna do pěti kapitol. Hlavním kriteriím pro přiřazení autora do jednotlivé kapitoly byla převažující tematika jednotlivých sbírek. Každá kapitola obsahuje stručný úvod k tematice děl. Následuje samotný rozbor děl jednotlivých autorů. Protože se jedná z velké většiny o neznámé autory, je v úvodu připojen také krátký medailonek se soupisem dosud vydaného díla.
"To be a poet". The literary production of Czech youngest poets.
Keywords: současní básníci; analýza; neznámí autoři; current poets; analysis; unknown writers