Informovanost obyvatelstva v důchodovém věku v oblasti ochrany obyvatelstva ve vybraném území Jihočeského kraje - Hájková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2019)
Každý jedinec ve svém životě je dennodenně ohrožován ať už malými či velkými mimořádnými událostmi, aniž by nad tím přemýšlel. Z tohoto faktu nám vyplývá, že je důležité znát doporučené způsoby chování v těchto krizových situacích. Skladba obyvatelstva v České republice je různorodá a neměli bychom přehlédnout, že česká populace stárne. Jsou mezi námi právě lidé v důchodovém věku, kteří mají také to právo být patřičně připraveni na mimořádné události. Bakalářská práce je rozdělena na dvě základní části, teoretickou a výzkumnou část. V teoretické části je vysvětlena a charakterizována ochrana obyvatelstva, k tomuto je doplněna i stručná historie ochrany obyvatelstva v České republice. Hlavní část teoretické práce pojednává o hlavních úkolech ochrany obyvatelstva a o integrovaném záchranném systému. Dále se práce věnuje systému vzdělávání seniorů. Edukace seniorů přispívá nejen k autonomii, důstojnosti a jejich seberealizaci, ale i k plnohodnotnému začlenění do společnosti. Cílem práce bylo zjistit informovanost obyvatelstva v důchodovém věku ve vybraném zařízení ve městě Zliv v oblasti ochrany obyvatelstva. Rovněž se stanovilo zjistit také znalosti v základech první pomoci. Pro zjišťování znalostí obyvatelstva v důchodovém věku v obou oblastech bylo využito dotazníkové šetření. Dotazník byl rozdělen na dvě části, první část zahrnovala většinu otázek týkající se oblasti ochrany obyvatelstva, druhá část vlastnila pár otázek pro orientační zjištění v základech první pomoci. Dotazník byl aplikován u seniorů bydlící v domě s pečovatelskou službou ve Zlivi, kdy do tohoto šetření se zapojilo 28 seniorů. Smyslem této práce bylo rovněž zvýšit informovanost seniorů v oblasti, kdy může být ohrožen jejich život, zdraví nebo majetek. A proto byl vypracován leták, který shrnoval základní poznatky k ochraně obyvatelstva a k první pomoci, a který byl věnován zúčastněným na dotazníkovém šetření. Dotazníky byly vyhodnoceny a zpracovány graficky. Analýza současného stavu informovanosti obyvatelstva v důchodovém věku v domě s pečovatelskou službou ve Zlivi v oblasti ochrany obyvatelstva dopadla tak, že senioři mají spíše neuspokojivou informovanost k této problematice. Dále výzkumem bylo prokázáno, že senioři mají poměrně uspokojivé znalosti v základech první pomoci. ůžeme říci, že celkový výzkum nezaznamenal tragické výsledky, ale zároveň nezaznamenal ani vysokou úspěšnost. Nikdy nebude zbytečné, když se u těchto lidí v postproduktivním věku bude dbát, ať už jakýmkoliv způsobem, na zlepšování informovanosti v ochraně obyvatelstva, v první pomoci anebo i v jiných problematikách, jelikož si to zaslouží každý a v každém věku. Předpokládané využití této bakalářská práce může být jako studijní materiál pro odbornou i laickou veřejnost.
Knowledge of population of retirement age in the field of protection in selected area in South Bohemian region
Keywords: ochrana obyvatelstva; úkoly ochrany obyvatelstva; integrovaný záchranný systém; senior; seniorské vzdělání; population protection; tasks of population protection; integrated rescue systém; senior; senior education