Kurze Lebens- und Reisebeschreibung eines Blinden mit verschiedenen Anmerkungen von Christian Schneider franciskaner Ordenspriester böhmischer Prowinz. Život a cesty Christiana Schneidera OFM (1742-1824) - Holanová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2011)
Diplomová práce představuje významnou, a přece málo známou, osobnost františkánského misionáře Christiana Kyrilla Schneidera OFM (1742-1824), jež působil v druhé polovině 18. století v Egyptě a v přilehlých blízkovýchodních oblastech a podává ucelený popis jeho autografu Lebens- und Reisebeschreibung, který se nachází pouze v rukopisné podobě a doposud nebyl plnohodnotně představen. Ediční zpracování jedné z kapitol manuskriptu nabízí náhled do poutavého, osobitého stylu ego-dokumentu z počátku 19. století. Práce je zasazena do kontextu dějin františkánských misií s důrazem na činnost bratří z českých zemí na Blízkém východě. V úvodní kapitole jsou shrnuty dějiny bádání. Důkladný přehled literatury má spolu s přílohami umožnit samostatné studium a pomoci k snazšímu pochopení líčených jevů.
Kurze Lebens- und Reisebeschreibung eines Blinden mit verschiedenen Anmerkungen von Christian Schneider franciskaner Ordenspriester böhmischer Prowinz. The Life and Travels of Christian Schneider OFM (1742?1824)