Překlady básní E. A. Poea v kontextu české literatury - Selner, Ondřej (Jihočeská univerzita, 2015)
Diplomová práce Překlady básní E. A. Poea v kontextu české literatury se věnuje odkazu amerického spisovatele Edgara Allana Poea vsouvislostech české literární vědy a kultury obecně. Analyzuje vybrané teoretické stati, na jejichž základě konstruuje souvislý obraz chápání Poeových textů a osobnostních rysů ve vymezeném období od roku 1945 až do současnosti. Cílem je osvětlit vztah Edgara Allana Poea a českého prostředí, postihnout jeho proměny a stanovit jeho důležitost. Práce je členěná do dvou částí, přičemž první z nich připomíná dosažené výsledky předchozího badání, druhá na ně pak navazuje. Součástí diplomové práce je bibliografický soupis článků o díle a osobnosti Edgara Allana Poea a taktéž seznam všech vydání Poeových knih v českých překladech.
Translations of Poetry of E. A. Poe in the Context of Czech Liteatury
Keywords: edgar allan poe; recepce; reflexe díla; americká literatura; česká literatura; 20. století; interpretace; edgar allan poe; reception; reflexion of work; american literature; czech literature; 20th century; interpretation