Rezidenční síť Ottavia II. Piccolominiho - Souček, Martin (Jihočeská univerzita, 2022)
Předkládaná diplomová práce využívá moderních teoretických východisek, která se v posledních letech uplatnila při výzkumu hmotné kultury a rezidenčních sítí šlechtických sídel. Heuristicky vychází ze souboru badatelsky dosud nevyužitých pramenů, jež jsou uloženy především ve Státním oblastním archivu Zámrsk, Rodinném archivu Piccolominiů, Náchod, 1431-1881. Práce je vystavěna na rozboru dochovaného zámeckého inventáře z roku 1732, palácového inventáře z roku 1739, účetních záznamů ze třicátých let 18. století a zpráv piccolominského agenta Adalberta Antonína Gayera. Autor se zajímá nejen o hmotné vybavení rezidencí Ottavia II. Piccolominiho (1698-1757) v Náchodě, Ratibořicích a Praze, ale klade si otázky ohledně každodenního chodu jednotlivých sídel. Pozornost věnuje rovněž osobám, které tyto objekty obývaly.
A Residential Network of Ottavio Piccolomini
Keywords: Ottavio II.; zámek Náchod; zámek Ratibořice; Piccolominský palác; palác Sylva-Taroucca; Piccolomini; rezidence; rezidenční síť; Ottavio II; Castle of Nachod; Castle of Ratibořice; Palace Piccolomini; Palace Sylva-Taroucca; Piccolomini; residention; residential network