Kulturní identita romského dítěte v pěstounské péči - Temiaková, Ivana (Jihočeská univerzita, 2015)
Práce se zabývá kulturní identitou romského dítěte v náhradní rodinné péči v majoritní rodině. Teoretická část se zabývá problematikou pěstounské péče a neopomíjí ani poruchy, problémy či traumata, které si děti přinášejí do pěstounských rodin ze svého předchozího života. Dále popisuje základní pojmy k dané problematice, jako jsou rasa, etnikum, kultura, identita, role a status. Praktická část se zabývá analýzou rozhovorů pěstounů a hledá odpověď na výzkumnou otázku: Jaké okolnosti (kategorie) ovlivňují romské dítě v pěstounských rodinách z majoritní společnosti v procesu jejich přijímaní do rodiny a začleňování do společnosti?
Cultural identity of a Romany/gypsy child in the foster care
Keywords: romská kultura; náhradní rodinná péče (pěstounská péče); výchova; identita; sociální status; Romany culture; foster family care (foster care); education; identity; social status.