Představení fair trade a povědomí jihočeské veřejnosti o tomto globálním tématu - Bestrejková, Jana (Jihočeská univerzita, 2017)
Bakalářská práce se zabývá představením problematiky fair trade ve světě a v České republice. Nejprve je v práci představen samotný fair trade, jeho vývoj a propojení s lidskými právy. Následně se práce zabývá představením důležitých světových a  tuzemských organizací propagující fair trade a jejich kampaní. Cílem bakalářské práce bylo, za pomoci literatury a dalších dostupných zdrojů, představit fair trade, jeho principy a  působnost ve světě, ale také v České republice. Dále pak zjistit, jaké povědomí má o  fair trade Jihočeská veřejnost. Pro naplnění cíle byly využity získané znalosti z prostudovaných materiálů a dále pak výsledky z kvantitativního výzkumu, který probíhal formou anonymního dotazování. Na základě prostudovaných materiálů byly pro tuto práci stanoveny čtyři hypotézy, na základě kterých byly sestaveny otázky v anonymním dotazníku. Tato práce je určena všem, kteří se chtějí dozvědět základní informace o fair trade, případně si chtějí rozšířit vědomosti o této problematice o  principech fair trade, jeho propojení s lidskými právy, dále pak o organizacích, které se zabývají fair trade, jejich kampaněmi a další.
Introduction of fair trade and awareness of this global topic in South Bohemia
Keywords: fair trade; lidská práva; fairtradové školy a města; kampaně fair trade; organizace fair trade; fair trade; human rights; fair trade schools and cities; fair trade campaigns; fair trade organizations