Iniciační aspekt v šamanismu - Kočí, Jan (Jihočeská univerzita, 2013)
Tato práce se zabývá šamanismem a iniciacemi šamanů. Tyto iniciace jsou charakterizovány v první části na obecné úrovni, a také je zde nastíněn obecně fenomén šamanismu. V další části jsou popsány šamanské iniciace v různých koutech světa. Vybrané kultury jsou tradiční společenství, kde šamanismus má pevné místo v jejich sociální struktuře. Je zde ukázáno zasvěcení šamana u pěti etnik, na třech světadílech. První jsou tři sibiřská etnika, potom jedno severoamerické a nakonec jedno jihoamerické. Důraz je kladen na způsob vyvolení šamana, jak a kdy k němu dochází, a na průběh iniciace, tedy na vize a rituály zasvěcení. V poslední části jsou iniciace v jednotlivých kulturách porovnávány na základě sociálních vazeb šamana na společenství.
Aspect of initiation in Shamanism: Crosscultural comparison
Keywords: šaman; šamanismus; iniciace; vyvolení; iniciační vize; iniciační rituály; Jakuti; Burjati; Evenkové; Lakotové; vegetalisté; shaman; shamanism; initiation; election; initiation vision; initation rituals; Yakuts; Buryats; Evenks; Lakota people; vegetalistas