Charakteristika genetické struktury populací parazitoida mšic Lysiphlebus fabarum použitím molekulárních markerů - Štrymplová Šťastná, Kamila (Jihočeská univerzita, 2010)
Hlavním cílem této práce bylo zjistit vliv parazitace nepřirozeného hostitele na populace partenogenetického druhu parazitoida mšic Lysiphlebus fabarum zvolenými genetickými metodami. Tyto metody byly následně aplikovány v analýze druhové variability u druhů L. fabarum, L. cardui, L. confusus a v analýze vnitropopulační variability vybraných populací druhu Lysiphlebus fabarum lišící se lokalitou výskytu, druhem hostitele a druhem rostliny. Výsledky RAPD a SSR metody naznačují vliv parazitace nepřirozeného hostitele na populační strukturu. Metodou RAPD byly jednoznačně odlišeny tři analyzované druhy rodu Lysiphlebus. Vliv lokality výskytu, druhu hostitele a rostliny na variabilitu populací nebyl jednoznačně RAPD metodou prokázán.
Charakterization of the genetic structure population of the ahid parazitoid Lysiphlebus fabarum using by molecular markers
Keywords: Lysiphlebus; střídání hostitelského druhu; RAPD metoda; SSR metoda; Lysiphlebus; alternation aphid host; RAPD method; SSR method