Gérondif ve francouzštině a jeho české ekvivalenty (korpusová analýza - Intercorp) - Vítovcová, Dagmar (Jihočeská univerzita, 2011)
Práce se zabývá francouzským slovesným tvarem gérondif. Je rozdělena do dvou hlavních částí. První, teoretická část, popisuje tento tvar a zabývá se užitím českého přechodníku přítomného, tedy předpokládaného systémového ekvivalentu francouzského gerundia. V současném českém úzu jsou ovšem obvykle voleny jiné formy vyjádření, a proto se je práce pokouší podrobněji popsat. V této části jsou také vysloveny hypotézy o možném překladu francouzského gerundia do češtiny. Ve druhé části, v korpusové analýze, se práce zabývá vyslovenými hypotézami, které se pokouší potvrdit či vyvrátit.
Gérondif in French and its Czech Equivalents (Corpus Analysis - Intercorp)
Keywords: francouzština; gérondif; české ekvivalenty gérondifu; korpusová analýza; french; gérondif; Czech equivalent of gérondif; corpus analysis