"On y va - auf geht's!" - Německo - francouzská spolupráce v rámci společných evropských projektů. - Alexejeva, Antonie (Jihočeská univerzita, 2016)
Vztahy mezi Německem a Francií byly vždy komplikované, provázené četnými válečnými konflikty a záští obou národů vůči sobě navzájem. Dnes však vidíme zcela jiný vztah mezi těmito sousedskými státy. Situace v měnícím se světě po 2. světové válce až do konce 20. století, a především západní evropská integrace, vykreslila budoucí povahu německo francouzské spolupráce. Trvalo několik desetiletí, bylo podepsáno veliké množství smluv a provedeno nespočet společných rozhovorů o budoucí podobě Evropy, aby se vztah Francie a Německa posunul dopředu ve směru míru a partnerství. Spolupráce na politické úrovni však nikdy nestačí k tomu, aby se dva národy usmířily a našly společnou řeč. S postupem času a s vývojem demokratických hodnot v obou evropských zemích ve 2. polovině 20. století, začaly vznikat organizace, které jsou činné v různorodých oblastech veřejného blaha a podpory mezinárodní spolupráce. Byly zřízeny specificky zaměřené instituce pro německo francouzskou spolupráci. Snaha klíčových politiků a těchto institucí vyústila ve společné německo francouzské projekty a výměny v nejrůznějších oblastech. Tato práce se bude zabývat německo francouzskou spoluprácí na občanské úrovni, která probíhá pomocí projektů, uspořádanými veřejně prospěšnými organizacemi. Jedním z takových projektů je "On y va auf geht´s!" (ve smyslu "pojďme do toho, pojďme něco změnit"). Tento projekt názorně ukazuje a popisuje, jak současná spolupráce funguje a jakou roli hraje v německo francouzském vztahu.
"On y va - auf geht's!" - Franco - German cooperation within common european projects.
Keywords: Německo; Francie; německo francouzské vztahy; evropská integrace; veřejně prospěšné organizace; nadace; evropské projekty; občanská aktivita; projekt "On y va auf geht´s!"; Deutsch Französisches Institut Ludwigsburg; Robert Bosch Stiftung; Germany; France; Franco - German relations; European integration; community organizations; foundation; European projects; civil activity; the project "On y va - geht's auf!"; Deutsch - Französisches Institut in Ludwigsburg; Robert Bosch Stiftung