Zvíře v každodenní komunikaci na dvoře Jindřicha staršího ze Švamberka - Kalivoda, Jakub (Jihočeská univerzita, 2021)
Bakalářská práce se zabývá symbolickými významy zvířecích darů na dvoře renesančního jihočeského velmože Jindřicha staršího ze Švamberka. Pojednává o osobách na obou stranách komunikace, o rodu pánů ze Švamberka a jeho představiteli Jindřichovi starším ze Švamberka a o spřízněných šlechticích, kteří mu posílali zvířecí dary. Na těchto základech zkoumá roli zvířat ve šlechtické komunikaci. Nakonec se snaží odhalit hierarchii zvířecích darů. Práce je pokusem o použití historickoantropologického směru animal studies na prostředí české raně novověké šlechty.
Animals in everyday communication on the court of Henry the elder of Schwamberg
Keywords: animal studies; Jindřich starší ze Švamberka; raný novověk; symbolická komunikace; šlechta; animal studies; early modern age; Henry the elder of Schwamberg; nobility; symbolic communication