Podnikatelský záměr vybraného podnikatelského subjektu - Veselá, Nikola (Jihočeská univerzita, 2021)
Cílem diplomové práce byl návrh podnikatelského záměru na založení konkrétního podniku, který by měl sloužit podnikateli k utříbení myšlenek, ujasnění dílčích kroků, postupů a činností, které jsou důležité vědět před zahájením tohoto podnikání. V teoretické části jsou popsány základní pojmy týkající se podnikání, živnosti jako formy podnikání a přibližnou strukturu podnikatelského záměru zahrnující analýzu trhu, včetně vnější analýzy, analýzy konkurence, zákazníků, marketingové strategie a shrnutí silných a slabých stránek, hrozeb a příležitostí. Praktická část je zaměřena na návrh podnikatelského záměru podle struktury obsažené v literární rešerši. Podnikatelský záměr byl navrhnut pro autoškolu Veselá, která bude navazovat na rodinou tradici autoškoly Zeman. Potřebné materiály, podklady a informace k diplomové práci byly konzultovány se zakladatelem Autoškoly Zeman, jeho účetním poradcem a dlouholetou zaměstnankyní Janou Veselou. Jako první krok byly popsány základní informace o autoškole a její historie, dále byla popsána aktuální situace na trhu, byla analyzována konkurence a konkurenční výhoda a dále byla určena cílová skupina pro informace potřebné k marketingovým účelům a ujasnění, kdo přesně bude zákazníkem firmy a jak se takový zákazník chová. Další důležitou částí podnikatelského záměru byly finanční údaje, které popisují, jakou formou evidence bude firma vedena, jaké budou předpokládané náklady na založení autoškoly, provozní, režijní, mzdové náklady a příjmy a jejich měsíční a roční rozdíl. V této části bylo zjištěno, že náklady na založení autoškoly budou pokryty v druhém roce podnikání. V poslední části diplomové práce je diskuze, kde se podnikatel zamýšlel nad tím, zda podnikatelský záměr bude realizovat či nikoliv, případně v jakém případě se rozhodne ho realizovat a v jakém ne.
Business plan of selected business entity
Keywords: podnikatelský záměr; trh autoškol; podnikání; samostatná výdělečná činnost; business plan; automotive; driving school market; business; self-employment