Vývoj kriminality dětí a mládeže v prachatickém regionu v období 1997 - 2007 - Hesoun, Václav (Jihočeská univerzita, 2010)
Tématem bakalářské práce je problematika vývoje kriminality nezletilých a mladistvých v prachatickém regionu v období 1997 - 2007. V teoretické části byl proveden rozbor vývoje trestního zákonodárství nad mládeží v rámci historického vývoje na území České republiky a dále je pomocí části odborné literatury proveden rozbor vybraných vlivů, jako je dědičnost, působení rodiny a některých sociálně patologických jevů, které se podílejí na vzniku a rozvoji tohoto specifického druhu kriminality. V praktické části bakalářské práce je proveden rozbor a vyhodnocení statistických dat za účelem zjištění celkové trestné činnosti dětí a mládeže v rámci České republiky, Jihočeského kraje a prachatického regionu za období 1997 - 2007 v porovnání s celkovou trestnou činností a rovněž je zde zpracována statistika vývoje trestné činnosti nezletilých a mladistvých v rámci České republiky, Jihočeského kraje a prachatického regionu v období 1997 - 2007. Dále jsou vyhodnocena jednotlivá období se zaměřením na vývoj druhů trestných činů a počet spáchaných skutků ze strany nezletilých a mladistvých s celkovým počtem trestných činů v prachatickém regionu.
Development of child and juvenile delinquency in Prachatice district from year 1997 to 2007.
Keywords: agrese; asociální chování; kriminalita; mladiství; nezletilí; prevence; aggresion; antisocial behavior; delinquency; child; juvenile; prevention