Analýza cenných papírů vybraných odvětví na burze CP - Siebenbruner, Vít (Jihočeská univerzita, 2008)
Cílem práce bylo analyzovat riziko a výnosnost cenných papírů vybraných odvětví kapitálového trhu. Dalším cílem bylo určit základní faktory, které riziko a výnosnost ovlivňují. Byly analyzovány akcie na burze New York Stock Exchange v časovém období 60 měsíců. Práce byla rozdělena do tří částí. První část se zabývala rizikem a výnosností akcií. Druhá část se zabývala základními faktory, které toto riziko a výnosnost ovlivňují. Poslední část práce se soustředila na efektivnost sledovaných trhů. V první části práce bylo zjištěno, že nejvhodnější odvětví pro investice je těžba ropy. Odvětví má poměrně malé riziko s velkou výnosností. Naopak nejméně vhodné odvětví pro investice je farmaceutický průmysl, s vysokým variačním koeficientem. V druhé části práce bylo zjištěno, že největší vliv na riziko má zadluženost společnosti. To znamená, že výše cizího kapitálu je pro společnost velice důležitá, a každý investor by se o výši tohoto ukazatele měl zajímat. Na závěr byl proveden korelační test na efektivitu trhů. Bylo zjištěno, že trh je efektivní.
Analysis of Shares of Stock Exchange in Chosen Sectors in Securities Exchange
Keywords: Cenné papíry; výnosnost akcií; riziko akcií; analýza; Shares of Stock Exchange; rate of return on investment; risk of investment; analysis