Fyzikální aspekty digitálního obrazu a detekce objektů aplikací konvolučních neuronových sítí - Štindlová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2023)
Diplomová práce se zabývá problematikou počítačového vidění a porovnáním trénovaných deep learning modelů. V teoretické části je rozpracován podrobný přehled fyzikálních vlastností elektromagnetického záření viditelného spektra a principů záznamu digitálního snímku, včetně jeho vlastností. Následuje rešerše metod zpracování obrazu, kde jsou stručně charakterizovány konvenční metody a poté i konvoluční neuronové sítě. Praktická část je zaměřena na vytvoření vhodného datasetu s anotacemi, jenž je dále aplikován pro trénování vybraných modelů. Z hlediska zvolených vyhodnocovacíh metrik, a také na základě experimentálního stanovení vstupních parametrů pro trénování, je analyzována variabilita a přesnost získaných výsledků.
Physical aspects of digital image and object detection using convolutional neural networsk
Keywords: Elektromagnetické záření; digitální obraz; zpracování obrazu; konvoluce; anotace dat; trénování neuronových sítí; Electromagnetic spectrum; digital image; image processing; convolution; data annotation; training neural networks