Nekonvenční metody obrábění materiálu - Larva, Jaroslav (Jihočeská univerzita, 2021)
Bakalářská práce se zabývá souhrnem a charakteristikou nekonvenčních způsobů obrábění používaných při strojní výrobě pro zemědělský nebo automobilový průmysl, jako je chemické obrábění, elektrochemické obrábění, elektroerozivní obrábění, obrábění ultrazvukem, obrábění laserem nebo obrábění paprskem elektorů. První část zahrnuje systematické rozdělení a charakteristiku jednotlivých metod. U každé metody je popsána historie, princip obrábění, zařízení pro obrábění, výhody a typická oblast použití jednotlivých nekonvenčních technologií v technické praxi. V závěrečné kapitole se nachází porovnání jednotlivých metod v závislosti na dosahované kvalitě povrchu a rozměrové tolerance.
Unconventional methods of material machining
Keywords: Nekonvenční metody obrábění; obrábění laserem; obrábění elektronovým paprskem; chemické obrábění; elektrochemické obrábění; elektrojiskrové obrábění; ultrazvukové obrábění; Unconventional machining methods; laser machining; electron beam machining; chemical machining; electrochemical machining; electrospark machining; ultrasonic machining