Mobilita a biodostupnost thalia litogenního a antropogenního původu. - Miller, Zbyněk (Jihočeská univerzita, 2009)
Cílem této studie bylo shrnout informace o chování Tl v půdách, zejména posouzení jeho mobility a biologické dostupnosti. Ve sledované lokalitě byly získány vzorky plodnic hub pro analýzu. Tento výzkum navazuje na předchozí zjištění týkající se geochemické pozice Tl v lokalitě Kluky, kde byly zjištěny abnormality koncentrací Tl v půdě. Ze zjištěných výsledů lze učinit závěr, že je Tl v dané lokalitě nehomogenně rozšířeno. Při analytické metodě (hmotnostní spektrometrie s indukčně vázaným plazmatem, ICP-MS) téměř všechny vzorky obsahovaly Tl pod mezí detekce s výjimkou Macrolepiota procera, Russula claroflava Grove, Hygrophoropsis aurantiaca, Lycoperdon perlatum. V těchto vzorcích hub byl zjištěn relativně vyšší bio-koncentrační faktor BCF (poměr koncentrace Tl houby a půdy) v porovnání s jinými vzorky rostlin na sledované lokalitě. Z tohoto důvodu nelze doporučit sběr hub ze sledované lokality.
The Mobility and bioavailability of thallium from natural and antropogenic origin.
Keywords: thalium; půda; plodnice hub; lokalita Kluky; bio-koncentrační faktor; thallium; soil; fungi; locality Kluky; bio-concentration factor