Moderní metody vizualizace a interpretace radiačních veličin měřených pomocí dronu. - Řezáč, Miroslav (Jihočeská univerzita, 2021)
Bakalářská práce se zaměřuje na moderní metody vizualizace a interpretace radiačních veličin měřených pomocí dronu. Především se zabývá měřením radiačních veličin pomocí dronu, jejich následnou správnou interpretací a následně vhodnou vizualizací. V teoretické části jsem provedl literární rešerši o stavu měření radiačních veličin u nás a ve světě. V další části jsem provedl analýzu odborné literatury v oblasti radiační ochrany se zaměřením na monitorovaní radiačních veličin pomocí dronu. Popisuji zde základní radiační veličiny a různé možnosti interakce záření s hmotou. Dále různé druhy detektorů a detekčních přístrojů, které jsem k měření využíval. V závěru teoretické části jsem se věnoval dronům. Jsou zde popsány základní informace o dronech, jejich historie, letecké předpisy potřebné k jejich využívání. Dále jsem popsal dron a systém, který byl k měření radiačních veličin používán. V praktické části se zaměřuji na experiment s bodovým zářičem, kde uplatňuji poznatky z teoretické části. Dále popisuji pochůzkové měření a měření radiačních veličin pomocí dronu. Následující kapitolu jsem zaměřil na interpretaci dat a využití různých metod. V poslední kapitole popisuji možnosti vizualizace naměřených dat, využití programu QGIS k vizualizaci v mapových podkladech a další možnosti vizualizace dat jinými nástroji. V závěru jsem se zaměřil na celkové zhodnocení výsledků zkoumaných v bakalářské práci a jejich následnou aplikaci při dalších měřeních.
Modern methods of visualization and interpretation of radiation quantities measured by a drone.
Keywords: Radiační veličiny; radiační ochrana; ionizující záření; dron; interpretace dat; vizualizace dat; Radiation quantities; radiation protection; ionizing radiation; drone; data interpretation; data visualization